Question 1: Where can I write  SAT subject tests (SAT II)?
Answer 1: Please use the link given below


In this web page, select ‘test centers’ in the ‘search by’ field. In the ‘Select region’ field, select the country where you want to write the test, the list of test centers would be displayed.

Question 2:  Are all SAT questions of multiple choice type?
Answer 2:  All of the SAT is multiple choice except for 10 student  produced response math    questions. These questions ask you to fill in or “grid-in” your own answers using a special section of the answer sheet.

Question 3:  How many times can one take the SAT test?
Answer 3: You can take the test as many times as you want. Your score report will show your current test score, plus scores for up to six SAT and six subject test administration dates.
SAT is held about 6-7 times a year.

Question 4:  What is SAT-II exam? Which subjects should be taken in SAT-II?
Answer 4:  SAT-II is also known as SAT subject tests. This is administered by ‘Collegeboard’ USA. ( please see www.collegeboard.com for more details).
For DASA admissions, a candidate should have taken Mathematics level II, Physics and Chemistry in SAT subject tests.

Question 5:  Is there any minimum scores set for SAT-II (SAT Subject Tests)?
Answer 5:  No minimum has been specified. Along with other eligibility conditions, a valid SAT Score will entitle your application to be considered for merit preparation.

Question 6:  What does the SAT stand for?
Answer 6:  Initially, SAT was an acronym for the Scholastic Aptitude Test. In 1993, the test was renamed the SAT I: Reasoning Test. At the same time, the former Achievement Tests were renamed the SAT II: Subject Tests. SAT has become a simple way of referring to the SAT I: Reasoning Test.

For the test on 5th June, 2016 last date for registration is 5th May, 2016 or latest by 19th may, 2016. (For more details and correct information on SAT II Examination please  see the following website: http://sat.collegeboard.com/register/sat-dates)

Question 8:  Who administers the SAT?
Answer 8:  The “College Entrance Examination Board” USA on behalf of ETS (Education Testing Services) conducts the SAT.

Question 9:  How is SAT scored?
Answer 9:  Each section of your SAT (critical reading mathematics and writing) will be scored on a 200-to 800- point scale, for a possible total of 2400. You will also get two “sub scores” on the writing section: a multiple –choice score from 20 to 80, and an easy score from 2 to 12.

Question 10 : But how do you get these scores?
Answer 10 : Two steps happen before you see final score. They are:
First, your raw score is arrived  by:
•  Adding points for correct answers.
•  Subtracting a fraction of a point for wrong answers.
Remember: Questions that you skipped don’t count either for or against your score,and points aren’t taken away for wrong answers on the math questions where you needed to fill the answers in a grid.
Second, then your raw score will be taken and  turned it  into a scaled score. This is where the score of 200-80 points comes from. And it is done through a statistical process called equating. This process makes it possible to compare your score with the scores of other students who took alternative versions of the test and to your own scores on previous tests.

Question 11: Is it guaranteed that I’ll get my first choice of test center when I register?
Answer 11:  Test center assignment is done on a “first come, first served” basis. So although College Board cannot guarantee that you’ll get your first choice of test center when you register, registering early gives you the best chance of getting the test center you want. Remember that you can register in advance for any test date during the year, not just the next schedule date. You can also register online for the following year’s test dates beginning in May.

Question 12:  Can I register for the first time by phone?
Answer  12:  No. telephone registration is automated, so we need to have your previous record in order to process the registration request.

Question 13: What is the Structure/format of the SAT II paper?
Answer 13: The SAT is made up of the following given 10 sections:
i.            A 25-minute essay.
ii.            Six 25-minute sections (mathematics, critical reading and writing)
iii.            Two 20-minute sections (mathematics, critical reading and writing)
iv.            A 10-minute multiple choice writing section.

Question 14:  How much time will I have to take SAT?
Answer 14: The total test time for SAT is  3 hours and 45 minutes.
You will also get three short breaks during the testing. So you don’t forget to bring a snack. Testing accommodations are available for students with a documented need.

Question 15:  Why to take SAT?
Answer 15:  As the nation’s most widely used college admission test, the SAT is the first step towards higher education for students of all backgrounds. It’s taken by more than 2 million students every year and is accepted by virtually all colleges and universities. There are number of reasons to take the SAT, but here are some of the best. It tests what you already know. The SAT tests the reading, writing and mathematics skills that you learn in school and that are critical for success in college and beyond. It’s fair to everyone. The questions are thoroughly researched and tested to make sure students from all backgrounds have an equal chance to succeed. It’s more than just a test.
The SAT  also provides the opportunity for you to connect to scholarship opportunities, place out of certain college courses and learn more about your academic strengths.

Question 16:  How is SAT related to College admission?
Answer 16:  The SAT is a globally recognized college admission test that lets you show colleges what you know and how well you can apply that knowledge. It tests your knowledge of reading, writing and math subjects that are taught every day in high school classrooms. Most students take the SAT during their junior or senior year of high school, and almost all colleges and universities use the SAT to make admission decisions. Taking the SAT is the first step in finding the right college for you. The place  where you can further develop your skills and pursue your passions. But SAT scores are just one of  many factors that colleges consider when making their admission decisions. High school   grades and SAT scores is the best predictor of your academic success in college.

Question 17:  What is the “un scored sections”?
Answer 17:  Each SAT exam includes an extra 25-minute critical reading, mathematics or writing multiple choice sections that does not count towards your score.

Academic Eligibility

Question 1: What is the minimum requirement in +2 /qualifying examination?
Answer 1: The candidate should have a minimum of 60% aggregate in qualifying examination. It includes all subjects as mentioned in qualifying examination Mark sheet.

Question 2: Is Physics, Chemistry and Mathematics, all the three subjects, compulsory in qualifying examination?
Answer 2: No, all the three subjects together are not compulsory. The Candidate must have passed the qualifying examination, i.e. Senior Secondary [10+2] or equivalent from any system of education as recognized by the Association of Indian Universities with Physics and Mathematics as compulsory subjects and any one of and any one of the following as optional subjects:
i.            Chemistry
ii.            Bio-technology
iii.            Computer Science
iv.            Biology

Question 3: For the Indian Nationals studying abroad, what type of documents have to be submitted to show the proof of 3years study abroad ?
Answer :  The document to be submitted is a certificate on the school letter head duly signed by the Headmaster/ Headmistress/ Principal with the seal of the school where the student last studied, giving the details of the total number of years and the classes the student had studied.

Residential  Eligibility

Question 1:  I am a foreign national studying in India. Am I eligible for DASA?
Answer 1:  YES. As long as you hold a valid foreign passport/visa etc.., you are eligible  DASA. However you should satisfy other mandatory conditions.

Question 2: Which Document would be considered for the Proof  of  residential  requirement (For  Foreign  Nationals )
Answer 2: The copy  of  the  passport  issued by  their respective  countries would be considered as the Proof of residential requirement.

Application Form Filling

Question 1:  Is submission of online application sufficient for seat allocation?
Answer 1:  No. A printed copy of the submitted online application form along with other supporting documents is a must and should be sent to NITK, Surathkal on or before 30th June, 2016.

Question 2:  Can I update mandatory fields in the application form after submission?
Answer 2:  No. Once mandatory fields are submitted, they can not be changed. Also it may be noted that in any case, you cannot submit the online application form without filling the mandatory fields.

Question 3:  I am having trouble filling/uploading files online. What should I do?
Answer 3:  Please note that the online application is heavily dependent on the browser and its version. Please ensure you use IE 6 or Mozilla Firefox version 3 only. Please refresh the application before you start. Do not refresh while filling the application form or while the submission is in progress.

Question 4: I am unable to upload files. What should I do?
Answer 4:  Apart from the right version of browser, please also ensure that the files are of  the type jpg/jpeg only and that the size of the files is less than 1.5 MB.

Question 5:  Do I require photographs in application?
Answer  5:  YES. A passport size photograph needs to be uploaded. Similarly a passport size  photograph (same as that of uploaded one) has to be pasted on the print copy of  the application form.

Fee Payment

Question 1:  What is the mode of payment of fees?
Answer 1:  There are three options provided for payment of the fees. They are
(i)                 By Demand Draft,
(ii)               By Swift money transfer
(iii)       By debit/credit card. Necessary instructions have been provided in the information brochure

Question 2:  Please provide me the Demand draft details.
Answer 2:  For candidates from Non-SAARC countries, the DD should be for $4250 in favor of  NITK DASA, payable at Mangalore/New York. For candidates from SAARC countries, the DD should be for $2250. For candidates from Nepal and Bhutan, the DD should be in Indian rupees equivalent to $2400, payable at Mangalore.

About reporting the problem

Question 1:  How to report any problem?

Answer 1:  Please send an email to dasa@nitk.ac.in giving following details.

i.  Problem overview

ii.  Exact error message that appears on the screen

iii.  Browser and version that you are using

iv.  Detailed  description (give all details to help us rectify the problem)

Related Articles

DASA Information

DASA Admissions - First Merit List

Ask our Counsellors


0 # Vaibhav 2017-12-07
I am from Varanasi, plz tell me the time duration of MBBS course in India
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh 2017-12-08
In India, the present duration of MBBS course is 5.5 years, The actual course period is 4.5 years and one year of rotating internship should be completed, you can find some good MBBS colleges in Varanasi-Banaras Hindu University
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Vivaan 2017-12-01
hii, I am from Tirunelveli, plz tell me what are the graduation options I can do in "medical field"
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh 2017-12-02
Hello, good to see that you are from Tirunelveli, in medical field, you can do MBBS, BDS, BHMS, BAMS, etc.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Aarush 2017-12-01
Hii, I am from Kamrup, please tell me the duration of B.Ed course
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Pallavi 2017-12-02
Hello, Good to see that you are from Kamrup, the duration of B.Ed course is 2 years
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Aayush 2017-11-17
Hello, I am from Bhavnagar plz tell me admission to B. Ed to IGNOU is made through entrance test?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh 2017-11-18
hii, good to know that you are from Bhavnagar, Yes, Admission to B. Ed in IGNOU is made through B. Ed Entrance Test, which is generally conducted during the month of October/September each year.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Tushar 2017-11-10
I am from Bundi, I have scored 82 percentile in CAT this year. Please let me know the colleges where i can get admission
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh 2017-11-11
Hii, for finding it you can go through mock counselling , please visit here- mock counselling, you can also get good college in Bundi.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Aarav 2017-11-03
Hii, I am from Nalbari, plz tell me What is the difference between NEET and AIPMT for MBBS Admission?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh 2017-11-04
Both NEET and AIPMT are conducted for admission to MBBS and BDS Courses, NEET is national level test, while AIPMT is conducted by CBSE for admission to these courses in government medical and dental colleges of all places including Nalbari
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Aarav 2017-10-27
Hii, I am from Pollachi, plz tell me about the eligibility requirement for admission to the B. Ed course?
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Jagan 2017-10-28
This course in Pollachi is offered under different specializations, To get admission to a particular specialization, applicants must have completed their higher secondary in 10+2+3 or 11+1+3 format, Both higher secondary/pre-university and degree must have been obtained from a recognized board and recognized university respectively.
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Rohan 2017-09-27
Is there any age restriction applicable to apply to the B. Ed course, plz suggest good b.ed colleges in Jhunjhunun as well
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Pallavi 2017-09-28
Most NCTE recognized institutions from across the country require that applicants must have completed at least 18 years of age in the year of admission, some b.ed colleges in Jhunjhunun are Singhania BEd College ; Singhania Institute of Women Education and Research ; Mata Keshri Devi Teachers Training Mahavidyalay ; SS Mody Teacher Training College
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Vivaan Older than three months
Is there any age restriction applicable to apply to the B. Ed course, plz suggest good b.ed colleges in Jodhpur as well
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Jagan Older than three months
Most NCTE recognized institutions from across the country require that applicants must have completed at least 18 years of age in the year of admission, some b.ed colleges in Jodhpur are Maulana Azad Muslim Teachers Training College ; Ambika Teacher Training College - Jodhpur ; Shri Sabal Mahila Teacher Training College ; Shri Khatishwar B.ed. College, Nandri
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Priyansh Older than three months
Hi, I want to know the type of questions asked in CAT Written test, also tell me is there any good MBA college in Indore
Reply | Reply with quote | Quote
0 # Mukesh Older than three months
There are three type of questions in CAT exam i.e. quantitative aptitude, data interpretation and verbal and reading comprehension, there are various MBA colleges in Indore- Sikkim Manipal University - Indore ; Sanghvi Inst Of Mgt & Science ; Acropolis Institute Of Technology & Research ; DAVV Indore
Reply | Reply with quote | Quote